onsdag 13. oktober 2010

Teknologimyter

I siste nummer av PCWorld, nr 9 2010, blir teknologimyter undersøkt nærmere.

Det er bare vås at
  • 64-bits Windows gir bedre ytelse enn 32-bits
  • DAB har bedre lyd enn FM
  • dyre HDMI-kabler gir bedre bilde
  • Mac OS er sikrere enn Windows
  • du må defragmentere harddisken 
  • Internett Explorer er mindre sikker enn andre nettlesere

Det er mye sant at
  • Vista er tregere enn Windows 7
  • alle smarttelefoner får signaltap av "dødsgrep"
  • refill-blekk skader skriveren
  • større skjemflate øker produktiviteten

Det er tvilsomt at
  1. stasjonær-pc-en dør ut
  2. LCD er bedre enn plasma

Mer om noe av dette på samlinga i november.

mandag 4. oktober 2010

Bilder



Forrige søndag var jeg på tur og tok blant annet bilder du kan se i bloggen "Løpsfjellet over". På slutten av turen datt jeg slik at både jeg og kameraet fikk hard medfart. Jeg er nesten god igjen, men min Canon PowerShot sa takk for seg. Dagen etter bestilte jeg nytt kamera. Det fikk jeg fredag slik at utsnitt turene mine denne helga kunne lagres på den digitale minnebrikken.

Uten bilder fra turen til Kvarven hadde jeg følt meg fattig i ettertid. Jeg bruker bildene i blogger og på nettsider, i bildefortellinger og i fotobøker.

søndag 19. september 2010

På jakt


På jakt etter pollen og nektar befrukter humla plantene. Om humla står i Wikipedia at bestanden lar seg påvirke av landbruk, skogbruk, hagebruk og andre menneskelige aktiviteter. Hvordan påvirkes elever, studenter og lærere av IKT? Hva slags læringsaktiviteter kan "pollineres" digitalt? Vi er på jakt etter de gode eksempler. De er mange og nærme. En tur, et kamera, et bilde, lyst til å vite mer, inspirasjon til en tekst.

mandag 6. september 2010

Flyt


Psykologen Csikszentmihalyi skapte begrepet flow. Alle har vi som enkeltindivider og som gruppemedlemmer opplevd flytfølelsen: Å bli fanget av en prosess hvor det å løse oppgaven blir det eneste som eksisterer. Verden utenfor og tid og sted blir uviktig. Csikszentmihalyi beskriver det slik: "Paradoksalt nok er det når vi handler fritt for sakens egen skyld, og ikke ut fra skjulte motiver, at vi lærer å bli noe mer enn vi var før. Når vi først får smaken på denne gleden vil vi fordoble våre anstrengelser for å smake den igjen. Det er på den måten selvet vokser"

Fra http://www.legeforeningen.no/id/76084.0

onsdag 14. april 2010

onsdag 10. februar 2010

Eva 2.0

Eva Bratvold har i bloggen Eva 2.0 ”mange, lange og gode innlegg om IKT og skole, endringsledelse og om digital kompetanse på bloggen sin. Det er interessant at hun ikke er lærer selv, men prosjektleder for Digitalt skulesamarbeid i Sogn og Fjordane. Det gir henne innblikk i mye av det som rører seg i skolen for tiden vedrørende digital kompetanse og digitalt samarbeid, men samtidig tar hun også et skritt tilbake og ser skolen fra utsiden, noe som gir henne et noe mer nøytralt ståsted enn oss som står med begge beina i klasserommet. Bloggen er veldig interessant for alle som ønsker å utvide sin digitale kompetanse, og hun har et praktisk fokus som er kjærkomment og ikke alltid så lett å få øye på fra byråkrathold ellers.”

(Fra omtale av Eva 2.0 på http://tanketraader-ingunn.blogspot.com/2009/12/leserne-har-talt.html)

Barnehageblogg om medier og IKT

En blogg om medier og IKT i barnehagen. Målet er å informere og diskutere. Det oppfordres til innspill om artikler, kurs og konferanser som omhandler medier og IKT i barnehagen. Gjerne gode eksempler fra barnehager som vil dele sine erfaringer med andre.

Ansvarlig er førstelektor Nina Bølgan ved Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo.

(Fra om bloggen)

tirsdag 9. februar 2010

Kulere skole med sosiale medier?

Blogging, moderne musikk, Twitter og Facebook inn i timene. Mer valgfag, og mer praksis. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjøre ungdomsskolen mer relevant for ungdom. Halvorsen vil at undervisningen skal innrettes mer etter hva ungdom er opptatt av. Sosiale medier er noe ungdom mestrer godt. Hvorfor ikke bruke det mer i undervisningen. For eksempel ved å bruke blogging og twitring som arena for norskundervisning i tillegg til å skrive stil.
Hun peker på at det er relevant å lære seg å formidle meninger raskt og spisset gjennom sosiale medier.

(Fra http://www.aftenposten.no/nyheter/article3505925.ece)