onsdag 4. september 2013

Avis i skolen

Avis i skolen er en nettressurs med følgende visjon: "Avis i Skolen skal bidra til en god skole der bruk av aviser og andre medier fremmer dagsaktuell undervisning, i tråd med skolens formål."

Videre skriver de: "Avis i Skolen skal arbeide for at barn og unge skal bli aktive brukere og bevisste lesere av aviser på papir og digitalt, med fokus på å stimulere elevenes leseferdigheter, interesse for samfunnsspørsmål og medvirkning i demokratiske prosesser."

Utdanningsdirektoratet har endret sin definisjon av lesing for å ta høyde for ei utvikling der elevene leser stadig mer digitalt. Lesing er i dag "å mestre lesing av papirtekster og skjermbaserte tekster med konsentrasjon, utholdenhet, flyt og sammenheng. "

Avis i skolen har mye spennende å by på, både selv og via andre. Menyen (på nettsida) er materiell, aviser til undervisning, kurs, skoleavis og prosjekt. Mest interessant for oss er kanskje (under aviser til undervisningen) ungdomsavisa og nettavis-verktøy. Ungdomsavis er ei skoleavis laget av elever fra Åmot ungdomsskole. Her er lenker til redaksjonens "Nobelblogg 2012" og videoer de har publisert på YouTube. Klikk på lenka til nettavis-verktøy fører til Elevavis no. Her er det ei kobling til valgfaget Medier og informasjon. Avis i Skolen utvikler og leverer håndbok og elevhefter om skoleavisproduksjon, mens Moava tilbyr verktøyet for publisering. Under skoleavis finnes et arbeidshefte til valgfaget "Produksjon av informasjon", "Skoleavis på nett". Der er også ei klikkbar håndbok for skoleavis.

Under prosjekt annonseres avisuke for 4. 6. og 10. trinn i uke 44 (2013): "Snart er det tid for den store avisuken! I uke 44 blir det mulighet for gratis aviser og gratis materiell for alle elever i hele Norge på 4.og 6. og 10. trinn. Målet er at alle elever på disse tre klassetrinnene skal beskjeftige seg med avis på ulike slags medieplattformer fra 28. oktober til 1. november."

Til slutt nevnes heftet "Skriv". Det kan du laste ned i pdf-format.

Denne nettsida/ressursen er et bra eksempel på godt undervisningsmateriell som kan være til god hjelp for lærere når de skal dra i gang opplegg eller prosjekt der lærebøkene rimeligvis har lite å tilby.

2 kommentarer:

  1. Dette gjennomførte vi med elever på 6.trinn ved skolen jeg jobber i fjor, og kan anbefales på det sterkeste. Dessverre gjorde hard kamp om skolens datamaskiner på mellomtrinnet det vanskelig for oss å ha tilgang til dette under hele uken. Men vi fikk uansett gjort mye spennende og utviklende arbeid sammen med elevene. Det følger som du skriver mye godt materiell med til dette prosjektet, samt at elevene hver morgen fikk rykende ferske aviser til skolen som vi brukte i arbeidet.

    Vi fant også ut at dette var et arbeid det var fullt mulig og koble til mange av kompetansemålene i læreplanen i ulike fag, slik at man med "god samvittighet" gjerne kan sette av de fleste timene på timeplanen denne uka til dette arbeidet :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at noen vi kjenner (deg) har prøvd ut et tiltalende opplegg og funnet det motiverende og lærerikt gjennom stor aktivitet.

      For oss er det interessant å vite mer om avis i skolen siden vi på første samling hadde fokus på avis- og plakat-formater slikt de kan brukes i alle fag og emner. Undersøkelser og fotografering hører med. Til sammen gir dette også mye IKT-aktivitet og -kompetanse.

      Slett